Boala Alzheimer

Ce este  demența?

Demența reprezintă o boală caracterizată printr-o deteriorare cognitivă globală, care implică un declin față de nivelul anterior de funcționare și care asociază o gamă largă de simptome psihice, psihologice și comportamentale. Funcțiile afectate în mod obișnuit în demențe sunt: memoria, capacitatea de învățare, atenția, orientarea, calculul, limbajul, gândirea și judecata. Aceste tulburări ale funcțiilor cognitive sunt uneori precedate și aproape întotdeauna însoțite de tulburări ale controlului emoțional, modificări ale personalității, simptome psihiatrice (apatie, depresie, tulburări psihotice) și tulburări comportamentale.
Demențele sunt afecțiuni frecvente, riscul de îmbolnăvire peste vârsta de 65 de ani este de circa 10%. Peste vârsta de 85 de ani riscul poate atinge 46%.

Tipuri de demență

• Boala Alzheimer
• Demența vasculară (urmare a frecventelor accidente vasculare de diferite dimensiuni și localizari)
• Demența asociată bolii Parkinson
• Demența cu corpi Lewy
• Demențe mixte (degenerative – boala Alzheimer asociată cu boala cerebrovasculară sau boli sistemice, boli metabolice)
• Demența fronto-temporală
• Alte tipuri de demență secundară (vasculite sistemice, encefalite, meningite, traumatisme cranio-cerebrale, boli metabolice – diabetul zaharat, boli neoplazice, etc)

Diagnostic si Simptome Alzheimer

Boala Alzheimer progresează în timp, dar rapiditatea agravării depinde de la o persoană la alta. Unele persoane pot avea manifestări minime până în faza avansată a bolii, alte persoane pierd capacitatea de a desfășura activități zilnice încă de la începutul bolii.

Persoanele care suferă de boala Alzheimer pot avea probleme de pierdere a orientării,  pierderea  capacității de a iniția anumite activități, probleme în a-și aduce aminte ce zi este sau ce au mâncat,  recunoașterea persoanelor familiare.

De regulă, familia nu observă primele simptome ale bolii, deoarece sunt schimbări ușoare de comportament și personalitate ce sunt considerate parte normală a îmbătrânirii. Cu timpul, aceste simptome se agravează în timp și încep să afecteze indeplinirea activităților zilnice.

Pe măsură ce boala evoluează apar schimbări vizibile, persoana  are dificultăți la citit, scriere și calcul, probleme de gândire logică, tulburări de dispoziție accentuate, dificultăţi în păstrarea echlibrului, dificultăţi de mers, stări confuzive.

Persoanele pot pierde noțiunea timpului, pot să fie dezorientați, să nu își dea seama unde sunt și să se rătăcească chiar și într-un loc cunoscut.

Daca familia sau prietenii suspectează o persoană că ar avea boala Alzheimer trebuie să apeleze la un medic specialist. Medicii specialiști recomandați sunt: Medicul de geriatrie – gerontologie, Medicul neurolog, Medicul psihiatru. Diagnosticul de boala Alzheimer se pune dupa eliminarea altor posibile boli. Cel mai adesea, sub tratament. starea pacientului se ameliorează.

Boala Alzheimer este diagnosticată în urma istoricului medical și examenului fizic. Adițional se fac examinări ale statusului mental și evaluarea stării de sănătate mentală. De obicei este indicat ca în timpul examinării să fie prezent și un membru al familiei sau o persoană apropiată pacientului. Membrul familiei poate da detalii asupra vieții de zi cu zi a pacientului, memoria acestuia și modificările de personalitate.

Boala Alzheimer

Evaluarea geriatrică standardizată presupune o discuție de aproximativ 2 ore pe care medicul o poartă cu bolnavul și familia acestuia, discuție care constă în următoarele:

 • evaluarea istoricului medical al pacientului – foarte important în stabilirea cauzalității bolii de memorie (demența);
 • examenul obiectiv pe aparate și sisteme cu stabilirea stării de sănătate prezente la momentul examinării;
 • evaluarea stării nutriționale;
 • evaluarea cognitivă – efectuarea unui număr de teste specifice care apreciază cantitativ prezența tulburărilor caracteristice bolii de memorie;
 • stabilirea necesarului de investigații de laborator și imagistice necesare precizării gradului de boală și a bolior asociate;
 • definitivarea diagnosticului și stabilirea tratamentului adecvat, individualizat fiecărui pacient și al programului de reabilitare;

Consilierea geriatrică a familiei – cuprinde date legate de bolile pacientului, stadiul bolilor și atitudinea pe care familia trebuie să o adopte față de pacient și de nevoile acestuia.

Tratament Alzheimer

In prezent, nu există tratament pentru vindecarea bolii Alzheimer. Totuși, există la ora actuală două clase de medicamente care pot ameliora simptomele și chiar încetini evoluția bolii. Acestea sunt susțiunte de un Pogram national, eliberându-se gratuit cu aprobare de la Casa Națională de Asigurari.

1. Inhibitori de acetil-colinesterază:

 • Donepezil (Aricept , Aricept Evess);
 • Galantamina (Reminyl);
 • Rivastigmina (Exelon).

2. Antagonisti NMDA – Memantina (Ebixa)

Sunt utilizate medicamente adjuvante:

 • Cerebrolysin – utilizat in prevenție și în formele ușoare sau moderate de boală de memorie;
 • Extract de Gingko Biloba – utilizat în prevenție și în formele ușoare și medii de boală de memorie;
 • Medicație psihiatrică – în cazul formelor de boală de memorie cu tulburări de comportament;
 • Vitamino-terapia și antioxidantele – utilizate în principal în prevenție dar și în formele ușoare de boală de memorie;
 • Medicația patologiei asociate.

Daca aveți întrebări sau aveti nevoie de consultatii, diagnostic si tratament, nu ezitați să ne contactați, noi vom răspunde!