Accidentul vascular cerebral (AVC) este una din cele mai întâlnite patologii neurologice, fiind estimat a fi prima cauză de dizabilitate și a două cauza de mortalitateîn România, cu o incidența în creștere mai ales în rândul tinerilor. AVC-urile pot fi ischemice (85%) sau hemoragice (15%).
Cauza AVC ischemic (infarct cerebral, stroke) este obstrucția unei artere de către un cheag de sânge, având drept consecință întreruperea aportului de oxigen și glucoză spre creier. Dacă această întrerupere este de lungă durata poate provoca daune ireparabile. În cazul unei întreruperi temporare (de până la 24 ore, dar de obicei până într-o jumătate de ora) vorbim despre un accident ischemic tranzitor (AIT) care deși se vindecă complet este un semnal de alarmă și poate fi prevestitorul unui AVC ischemic.
AVC-ul hemoragic se datorează rupturii unui vas de sânge, de cele mai multe ori arterial dar poate fi și venos. Exemple de AVC hemoragic în funcție de localizarea sângerării: hematomul intracerebral (în interiorul creierului), hematomul subdural sau epidural (între creier și craniu), hemoragia subarachnoidiana (între foitele meningelui care învelesc creierul).
Simptome
Acuzele cele mai frecvente în cazul unui AVC sunt enumerate mai jos și apar brusc:
– Pierderea puterii musculare (până la paralizie) a fetei, a unei mâini și/sau a unui picior (de obicei pe aceeași parte a corpului)
– Tulburări de văz (lipsa unei părți din câmpul vizual)
– Tulburări de vorbire (atât pronunțarea cuvintelor cât și înțelegerea lor)
– Dificultatea de a înghiți sau de a mânca
– Tulburări de echilibru, amețeli
– Parestezii (furnicături, de obicei la nivelul fetei sau membrelor de aceeași parte a corpului)
– Cefalee (durere de cap)
Cauze
Cheagurile de sânge care pot cauza un AVC ischemic pot avea originea în inima (frecvent datorită anumitor tulburări de ritm cardiac – fibrilația atriala- dar și altor patologii cardiace) sau se pot formă pe peretele afectat al arterelor cervicale, cel mai des datorită aterosclerozei, care poate chiar să obtureze complet una din aceste artere. Factorii de risc cei mai importanți sunt hipertensiunea arterială, fumatul, tulburări metabolice (hipercolesterolemia,obezitatea, diabetul zaharat), lipsa activității fizice, vârstă, factori genetici, etnia.
AVC-ul hemoragic se poate datora hipertensiunii arteriale, unor malformații vasculare sau unor anevrisme (dilatări patologice ale pereților unui vas de sânge) sau poate fi asociat unei tumori cerebrale. De asemenea traumele cranio-cerebrale pot cauza hemoragii cerebrale.
Diagnostic
Diagnosticul de AVC se pune în funcție de anamneză pacientului și examenul neurologic clinic dar mai ales cu ajutorul imagisticii: CT sau RM cerebral. După stabilirea diagnosticului pot urmă alte investigații sau consulturi interdisciplinare pentru stabilirea cauzei și a factorilor de risc asociați.
Tratament
În cazul prezentării pacientului la unitatea de primiri urgențe imediat după debutul simptomelor (până în 6 ore) se poate iniția un tratament (în cazul AVC-ului ischemic) de eliminare a cheagului de sânge, care poate fi medicamentos (tromboliză intravenoasă) și/sau poate fi făcut prin extragere mecanică (trombectomie/trombaspiratie). Este important că pacientul sau familia acestuia să apeleze 112 cât mai repede având în vedere timpul limitat în care poate fi efectuat acest tratament.
În acest sens, testul BE-FAST („FII RAPID”) poate fi util pentru recunoașterea simptomelor:
– B (balance=echilibru): persoană în cauza și-a pierdut dintr-odată echilibrul?
– E (eyes=ochi): persoană și-a pierdut brusc vederea cu unul sau ambii ochi?
– F (face=față): rugați persoană să zâmbească. Are față asimetrică?
– A (arm=braț, mâna): rugați persoană să ridice ambele mâini în aer. Poate ridică ușor doar o mâna?
– S (speech=vorbire): rugați persoană să își spună numele sau o frază scurtă. Limbajul este greu inteligibil?
– T (time=timp): dacă răspunsul este DA la cel puțin una din întrebările de mai sus, sună de URGENȚă la 112!
Totodată, este esențial că pacienții cu AVC ischemic să se prezinte la medicul neurolog pentru identificarea factorilor de risc și începerea unui eventual tratament pe termen lung. De asemenea, este foarte importantă evaluarea multidisciplinară (ex. kinetoterapeut, psiholog, logoped,specialist recuperare medicală) pentru o recuperare optimă post-AVC.
Dr Ioana Dunca
Medic specialist Neurologie