Consumul zilnic al unei anumite forme de curcumina – substanță care conferă curry-ului indian culoarea aurie, a îmbunătățit memoria și starea de spirit persoanelor cu o ușoară pierdere a memoriei, legată de vârstă, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii UCLA.
Turmericul conține curcumina, care s-a dovedit a avea proprietăți antiinflamatorii și antioxidante.
Studiul, publicat în Jurnalul American de Psihiatrie Geriatrică, a examinat efectele unui supliment cu absorbție ușoară ce conține curcumina, asupra performanțelor de memorie la persoanele fără demență, precum și potențialul impact al curcuminei asupra plăcilor microscopice de beta-amiloid și a ghemurilor neurofibrilare în creierul oamenilor cu boală Alzheimer.
Găsită în turmeric, curcumina, s-a dovedit anterior în studii de laborator, a avea proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. De asemenea, s-a sugerat, că acesta este un posibil motiv pentru care cetățenii în vârstă din India, unde curcumina este un produs alimentar de baza, au o prevalența mai mică a bolii Alzheimer și o performanță cognitivă mai bună.
“ Modul exact în care curcumina își exercită efectele nu este sigur, dar este posibil să se datoreze capacității sale de a reduce inflamația la nivelul creierului, proces legat atât de apariția bolii Alzheimer cât și de depresia majoră” a spus doctorul Gary Small, director al psihiatriei geriatrice la Centrul de Longvitate al UCLA și primul autor al studiului.
Studiul dublu-orb, placebo controlat, a urmărit 40 de adulți, cu vârstă cuprinsă între 50 și 90 de ani, cu ușoare acuze de pierdere a memoriei (uitare). Participanții au fost repartizați aleatoriu, pentru a primi fie un placebo, fie 90 miligrame de curcumina de două ori pe zi timp de 18 luni. Persoanele care au primit curcumina au prezentat îmbunătățiri semnificative ale memoriei și atenției, în timp ce subiecții care au primit placebo nu au făcut-o. Testele de memorie ale persoanelor care au primit curcumina s-au îmbunătățit cu 28% în cele 18 luni.
Cei care au primit curcumina au avut de asemenea, ușoare îmbunătățiri ale dispoziției, stării de spirit, iar scanările PET ale creierului au arătat semnificativ mai puțîn amiloid și semnale tău în amigdala și hipotalamus, decât cei care au primit placebo.
Amigdala și hipotalamusul sunt regiuni ale creierului care controlează mai multe funcții de memorie și emoționale.
Patru personae care au primit curcumina și două care au primit placebo au prezentat reacții adverse ușoare, cum ar fi dureri abdominale și greață.
Cercetătorii planifică să efectueze un studiu de urmărire cu un număr mai mare de persoane. Acest studiu va include și depresie ușoară, astfel încât oamenii de știință să poată află dacă această substanță, curcumina, are și efecte antidepresive. Eșantionul mai mare ar permite, de asemenea, să analizeze dacă efectele benefice asupra memoriei ale curcuminei variază în funcție de riscul genetic al subiecților pentru boală Alzheimer, de vârstă lor sau de amploarea problemelor lor cognitive.
“Aceste rezultate sugerează că adminstrarea acestei forme relativ sigure de curcumina ar putea oferi beneficii cognitive semnificative de-a lungul anilor” a spus Prof. Parlow Solomon, profesor la Universitatea UCLA.
Dr. Cristina Pascari
Medic specialist Geriatrie – Gerontologie