O persoană care suferă de o boală de memorie poate întampina dificultăți în ceea ce privește rutina zilnică de a mânca și a bea lichide. . Pe măsură ce boala de memorie progresează, dificultățile de înghițire (numite uneori disfagie) devin mai frecvente.
Dacă persoana nu poate să mănânce sau să bea lichide în mod adecvat, acest lucru poate duce la scăderea în greutate sau la deshidratare, ceea ce poate agrava simptomele demenței.
Modificările în obiceiurile privind mâncatul și băutul pot fi cauzate de:
- apatie;
- evoluţia demenței;
- dificultăți de înghițire;
- depresie sau anxietate;
- pierderea poftei de mâncare;
- lipsa activităţîi fizice.
- infecție orală sau dentară;
- infecție urinară/renală sau o infecție toracică
Respectarea preferințelor unei persoane cu probleme de memorie este importantă și o va ajută să mănânce și să bea suficient. În mod similar, mâncatul și băutul pot fi îngreunate dacă rutină și dieta unei persoane sunt modificate.
De exemplu, dacă o persoană nu este obișnuită cu alimente picante, s-ar putea să nu-i placă senzația de a mânca mâncăruri puternic condimentate. Înțelegând preferințele persoanei cu demență, puteți susține un aport adecvat de alimente.
În cazul în care persoană dragă refuză să mănânce sau să se hidrateze, puteți să încercați prin următoarele metode:
- încurajați persoana să ia prima înghițitură pentru a simți gustul.
- folosiți îndemnuri, de exemplu: „Este bun”.
- dacă persoana deschide gura mai degrabă pentru a bea dintr-o cană, decât pentru a sorbi dintr-o lingură, încercați mai întâi câteva înghițituri de lichid, apoi treceți la lingură.
- încurajați persoana să mănânce singură cât mai mult posibil, chiar dacă se murdărește sau dă mâncare pe masă.
- încercaţi cu diferite gusturi și texturi. Persoanele cu demență preferă adesea alimentele dulci; îndulciți alimentele adăugând zahăr, sirop de arțar sau miere.
Dacă observați că obiceiurile persoanei privind mâncatul și băutul se schimbă, asigurați-vă că:
- dieta este formată din alimente moi, umede. Evitați alimentele țări, uscate sau fibroase, care trebuie mestecate mult, cum ar fi friptură, legumele și fructele țări și pâinea prăjită
- folosiți sosuri pentru a înmuia alimentele
- încurajați-o să ia înghiţituri mici de lichide
- evitați alimentele formate din bucăți cu texturi mixte, precum biscuițîi sfărâmicioși, supele cu bucăți mari de legume sau carne, alimentele cu coajă sau cu sâmburi.
Pentru a încuraja poftă de mâncare puteți încerca să:
- Încurajați persoană să se implice la orele de masă, ajutând la prepararea alimentelor sau la aranjarea mesei, dacă este posibil.
- Faceți că alimentele să aibă un aspect și un miros atractiv. Folosiți gusturi, culori și mirosuri diferite.
- Oferiți mese sau gustări mici şi regulate. Încurajați persoană să mănânce atunci când se simte cel mai bine și este în formă bună.
- Alimentele trebuie puse aproape de mijlocul farfuriei.
- Nu puneți prea multe alimente pe farfurie.
- Serviți fiecare fel de mâncare separat pentru a le menține calde și a păstra mâncarea apetisantă.