ecografie

Ecografia este metodă cu ajutorul căreia se pot vizualiza diferite structuri anatomice cu ajutorul ultrasunetelor.

La ora actuală ecografia este principala metodă de screening în medicină. Fiindcă este o metodă în care nu există efecte adverse, nu sunt folosite radiații, nu necesită o pregătire specială și nu sunt folosite radiații, ea poate fi repetată de câte ori este nevoie și la orice grupe de pacienți, mai ales în cazul gravidelor și al copiilor.

Ecografii efectuare în Centrul Medical ProMemoria:

  • Ecografia mamară
  • Ecografia de tiroidă
  • Ecografia de abdomen

Ecografia este o investigație imagistică non-invazivă, nedureroasă și care adesea ajută medicul la stabilirea cu certitudine a unui diagnostic.

Ecografia mamară – reprezintă o investigație non-invazivă, realizată cu ajutorul ultrasunetelor.Rolul ei este de a depista afecțiunile mamare în stadiu precoce și de a monitoriza anumite afecțiuni la nivelul sânului. Procedura nu este dureroasă și reprezintă metoda de elecție pentru investigarea sânului la femeile tinere, cu vârstă sub 40 de ani. Ecografia mamară vizualizează modificările tumorale solide și chistice, de la dimensiuni foarte mici și modificările inflamatorii- mastită, abcese, fiind foarte utilă și în caracterizarea limfonodulilor axilari.

Principalele avantaje ale ecografiei mamare sunt:

  • lipsa oricărei contrindicații, aceasta se poate efectua și gravidelor sau femeilor care alăptează, dar și în cazul unui sân operat recent, cu traumatisme sau modificări inflamatorii.

  • nu are niciun disconfort pentru pacientă,

  • este non-invazivă,

  • permite explorarea leziunilor la pacientele cu structură glandulară densă, situație în care mamografia este mai puțin eficientă.

Ecografia tiroidină – metodă imagistică de prima intenție utilizată pentru explorarea glandei tiroide atât în scop diagnostic cât și terapeutic.Este știut faptul că hormonii produși de glanda tiroidă influențează toate organele corpului, de aceea este extrem de important ca orice modificare a acestora să fie diagnosticată și tratată în timp util și corect. Așadar, acestă ecografie tiroidiană este metoda imagistică de primă intenție în explorarea glandei tiroide, fiind considerată la ora actuală cea mai sensibilă metodă de investigare a parenchimului tiroidian.

Ecografia abdominală – este o examinare a abdomenului cu ajutorul ultrasunetelor, utilizată ca metodă de primă intenție în investigarea patologiei abdominale, pentru detectarea și diagnosticul afecțiunilor abdominale.Mai exact, ecografia de abdomen se efectuează pentru evaluarea și diagnosticarea organelor parenchimatoase (ficat, splină, rinichi, pancreas), a veziculei biliare și a vezicii urinare, precum și a organelor genitale interne masculine sau feminine.Este o tehnică neinvazivă și rapidă, considerată o explorare de rutină. Avantajul major al ecografiei față de investigațiile imagistice iradiante (de tipul computer tomograf) este oferit de lipsa toxicității.Ecografia abdominală este o metodă rapidă, care aduce informații importante clinicianului într-un interval de aproximativ 30 de minute, cât durează evaluarea.

Programeaza-te
Sari la bara de unelte