Electromiografia (EMG) reprezintă o procedură esențială pentru evaluarea funcției nervilor și a mușchilor, fiind deosebit de utilă în stabilirea unui diagnostic precis în cazul patologiilor sistemului nervos periferic. Rezultatele EMG pot confirma prezenta unei afectiuni musculare, neuronale sau a unei disfunctii de transmitere a semnalului nervos catre muschi.

EMG este recomandat în situațiile în care medicul are nevoie să identifice cu precizie afecțiuni precum neuropatia nervului facial, sindromul de canal carpian, poliomielita sau hernia de disc. De obicei, pacienților li se sugerează să efectueze o electromiografie atunci când prezintă simptome care indică afectarea nervului periferic sau a mușchiului. Aceste simptome pot include:

 • Amorțeli.
 • Parestezii (senzația de arsură sau furnicături).
 • Slăbiciune musculară.
 • Dureri musculare (crampe, cârcei).
 • Dureri într-un membru (mână sau picior).

In ce consta examenul electromiografic (EMG)?

Examinarea electromiografică constă în două părți, iar în anumite situații medicul poate opta pentru efectuarea doar a uneia dintre ele. Ambele segmente ale testului sunt în general bine tolerate de majoritatea pacienților, generând totuși un disconfort, dar nu prezintă riscuri semnificative pentru starea ulterioară de sănătate.

Prima parte a procedurii este cunoscută sub numele de studiu de conducere nervoasă sau electroneurografie. Aceasta implică stimularea nervilor în diferite puncte de-a lungul traseului lor prin mici descărcări electrice. Medicul plasează mici electrozi pe piele, de obicei la nivelul mâinii și piciorului, iar o mică descărcare electrică este aplicată pe piele în altă zonă a membrului în care se face înregistrarea. Senzația percepută poate sau nu să fie dureroasă.

A doua parte a procedurii constă în examinarea musculară cu ac, cunoscută și sub numele de electromiografie propriu-zisă. Aceasta presupune introducerea unui ac foarte subțire în anumiți mușchi. Acul conține un electrod microscopic care înregistrează activitatea electrică normală sau anormală a fibrelor musculare. Acul are doar rol de inregistrare, prin intermediul sau nu se administreaza socuri electrice sau injectii intramusculare.

Cat dureaza examenul EMG

In medie, o electromiografie durează între 30-60 de minute, în funcție de patologia investigată și rezultatele obținute pe parcursul înregistrărilor. Timpul exact nu poate fi cunoscut dinainte.

Ce pregatiri sunt necesare pentru examenul EMG?

Nu există restricții alimentare înainte sau după test, poți veni și pleca cu mașina și îți poți continua activitatea normală în restul zilei. Se recomandă ca îmbrăcămintea să fie lejeră, deoarece frecvent este necesară examinarea unor zone precum umărul, coapsa sau spatele.

Există câteva măsuri esențiale despre care pacientul trebuie să fie informat înainte de a se realiza un test de electromiografie (EMG):

 • În ziua testului, este important să eviți aplicarea produselor cosmetice sau de îngrijire pe piele, cum ar fi loțiuni, creme sau uleiuri.
 • Pacientul trebuie să informeze medicul cu privire la orice  medicamente pe care le ia, dacă este cazul.
 • Este recomandat să prezinți medicului trimiterea de la specialistul care a recomandat examinarea EMG. Dacă ai mai efectuat anterior acest test, este util să ai rezultatele investigației anterioare.
 • Pentru interpretarea corectă a rezultatelor înregistrărilor, temperatura porțiunilor investigate trebuie să fie peste 32 de grade Celsius. În cazul în care porțiunile distale ale membrelor sunt reci, acestea trebuie încălzite în prealabil.

În ceea ce privește tratamentele uzuale, acestea nu trebuie întrerupte, cu excepția în următoarele situații, despre care pacientul trebuie să fie informat:

 • Tratamentele cu anticoagulante, deoarece examinarea poate cauza mici sângerări în interiorul mușchiului.
 • În anumite cazuri, tratamentul pentru miastenia gravis poate necesita întreruperea temporară.

 

Este crucial ca pacientul să respecte aceste recomandări pentru a asigura desfășurarea corespunzătoare și sigură a procedurii EMG.

Stimularea electrica este contraindicata la pacientii cu defibrilatoare implantabile de tipul pacemakerelor deoarece pot interfera cu activitatea acestora. Pacientii cu infectii cutanate sau edeme severe nu pot efectua electromiograma cu ac la nivelul zonelor afectate.

Poti lua medicamentele care iti sunt prescrise cu cateva exceptii notabile. Trebuie sa informezi medicul inainte de procedura daca iei tratament anticoagulat sau daca urmezi tratament pentru Miastenia Gravis. Daca ai nelamuriri in privinta compatibilitatii tratamentelor urmate cu examenul EMG, discuta cu medicul curant sau medicul care va efectua electromiografia.

Dupa procedura

După examenul EMG, iți poți relua activitățile zilnice obișnuite. Orice senzație de disconfort resimțită în urma examinării ar trebui să dispară complet într-un interval de 24-48 de ore. Pentru a ameliora simptomele și pentru o revenire mai rapidă la starea normală, se pot aplica local comprese calde și se pot utiliza analgezice ușoare.

Programeaza-te
Sari la bara de unelte