Neurologia, specialitatea complexă care se ocupă de diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sistemului nervos central – creier și măduva spinarii, cât și periferic – rădăcinile nervoase și nervii periferici, din mâini și picioare.
Bolile neurologice pot fi atât primare, adică au originea în sistemul nervos, cum ar fi sindroamele de demență, boala Parkinson, scleroza multipla, epilepsia. Dar și secundare unor altor afecțiuni: vasculare – accidentul vascular ischemic sau hemoragic, infecțioase – meningita, encefalita, inflamatorii sau autoimune, metabolice, cum sunt polineuropatia diabetică, traumatice/mecanice – contuzii cerebrale, hernia de disc intervertebrală.
Consultul neurologic presupune discuția cu pacientul și la nevoie cu familia dar și examinarea neurologică care constă în teste ale diferitelor componente din sistemul nervos: forța musculară, reflexele, teste de memorie. Ulterior medicul neurolog cere investigații suplimentare, așa cum este IRM-ul cerebral sau cel de coloană, EMG, analize de sânge, uneori și consulturi de câtre alte specialități). Ulterior, medicul neurolog va stabili o schemă adecvată de tratament și se începe monitorizarea afecțiunii și evident a pacientului.
Bolile neurologice sunt afecțiuni ale sistemului nervos. Potrivit specialiștilor, în prezent, există peste 600 de tipuri de afecțiuni neurologice. Cele mai des întâlnite sunt: scleroza multiplă, boala Parkinson, boala Alzheimer, epilepsia, migrena, tumorile craniene, etc. Conform datelor statistice, peste 700 de mililoane de oameni, pe glob, suferă de o boală neurologică.
Important este ca pacientul să ajungă la neurolog atât preventiv cât și pentru efectuarea unor investigații cu rolul de a stabili diagnosticul. Întotdeuna, consultul neurologic poate face diferența.