Boala Alzheimer ucide lent iar absența tratamentului eficient și îmbătranirea populației contribuie la înrautațirea crizei in sănatate.
Un raport al Asociației Americane Alzheimer publicat in 2013 bazat pe date din 2010 spune ca 1 din 3 seniori din USA moare datorită bolii Alzeimer și altor demențe.
Intre 2000 și 2008 decesele datorate bolii Alzheimer au crescut cu 68% in timp ce cele datorate altor boli au scăzut.
În prezent nu există remedii ale bolii Alzheimer deoarece nu există un tratament pentru eradicarea bolii, in timp ce tot mai multi oameni îmbatranesc și riscul de a dezvolta boala creste cu înaintarea in varstă. In prezent Boala Alzheimer nu poate fi vindecată dar evoluția acesteia poate fi incetinită.
Pe langă Boala Alzheimer care este cea mai raspandită, avand o frecvență de 60% din totalul tipurilor de dementă, mai există și alte tipuri de demență.
Tipuri de demență
• Demență vasculară (urmare a frecventelor accidente vasculare de diferite dimensiuni și localizări)
• Demență asociată bolii Parkinson
• Demență cu corpi Lewy
• Demențe mixte (degenerative – boala Alzheimer asociată cu boală cerebrovasculară sau boli sistemice, boli metabolice)
• Demență fronto-temporală
• Alte tipuri de dementă secundară (vasculite sistemice, encefalite, meningite, traumatisme cranio-cerebrale, boli metabolice – diabetul zaharat, boli neoplazice, etc)
Boala Alzheimer nu este specifică și descrie un grup de manifestări ( simptome) care afectează abilitațile intelectuale și sociale suficient de mult încat să interfere cu activitațile zilnice. De regula familia nu observa primele simptome ale bolii, deoarece sunt schimbari usoare de comportament și personalitate ce sunt considerate parte normală a îmbătranirii. Cu timpul aceste simptome se agravează in timp și incep să afecteze îndeplinirea activităților zilnice. Pe masură ce boala evoluează apar schimbari vizibile:
– pierderea memoriei pentru evenimente recente sau mai vechi,
– dificultați de comunicare datorită uitării unor cuvinte uzuale, cbisnuite,
– incapacitatea de a învața sau de a-și aminti informații noi,
– dificultatea în a efectua activitați zilnice ( spalat, gătit, îmbracat),
– modificarea personalității : nervozitate, agitație, agresivitate,
– incapacitate de a gandi logic, de a raționa,
– incapacitate de a recunoaste persoane apropiate, de a-și aminti numele lor,
– dezorientare in spațiu ( nu recunoaste propria casă, se rătaceste in locuri cunoscute,
– dezorientare în timp ( nu stie anul, ziua, data actuală),
– halucinații ( vedenii – vede obiecte sau persoane care nu există real in acel moment, vorbeste cu persoane imaginare).
Aceste semne se manifestă în diferite grade în funcție de severitatea bolii.
Este foarte important a surprinde primele semne de boală și a identifica cauzele instalarii tulburarilor cognitive pentru a avea acces la un diagnostic precoce si instituirea unui tratament care al carui scop este prevenirea instalării tulburarilor functionalitații sociale si a tulburarilor de comportament.
Se presupune ca de la debutul primelor modificări ale neuronilor pana la apariția primelor simptome de boală există o perioadă variabilă de 10-15 ani fară simptome.
Identificarea primelor simptome, a afecțiunilor care pot produce același tip de tulburări cognitive și găsirea soluțiilor terapeutice adecvate este de datoria medicului.
În prezent există modalitați de tratament al simptomelor, există un Program Național care asigură tratamentul gratuit a bolii Alzheimer și a celorlalte tipuri de demență.
Dr. Cristescu Florina
Medic primar Geriatrie-Gerotologie