Ce este microbiomul intestinal și cum influențează sănătatea generală
Microbiomul uman este compus din bacterii, virusuri și fungi care locuiesc în interiorul și la suprafața corpului nostru. Aceste microorganisme au un potențial extraordinar de a influența procesele fiziologice și patologice. Microbiomul are funcții metabolice, protejează împotriva agenților patogeni, educă sistemul imunitar și, prin aceste funcții de bază, influențeaza direct sau indirect majoritatea funcțiilor noastre fiziologice.
Microbiota intestinală a fost explorată pentru potențiale interacțiuni microorganisme intestinale-gazdă, inclusiv pentru efecte asupra metabolismului, a răspunsurilor imune și neuroendocrine. Microbiota intestinală joacă un rol important în absorbția nutrienților și mineralelor, în sinteza enzimelor, vitaminelor și aminoacizilor și în producția de acizi grași cu lanț scurt.
Microbiomul unui individ este relativ stabil în timp, dar există o variabilitate legată de vârstă, tipul de naștere, tipul de alimentație a nou-născutului, stilul de viață, dieta și factori de mediu care afectează compoziția microbiomului.
Analize specifice care ne arate starea microbiomului intestina
Analiza microbiomului intestinal se bazează pe izolarea microbilor prin caracterizare dependentă de cultură și extracția ADN-ului. Dacă un microorganism crește ușor într-un mediu de cultura, asta nu înseamnă neapărat că este cel mai abundent sau cel mai important din proba de fecale. În această privință, testele bazate pe culturi sunt inexacte,deoarece favorizează bacteriile dependente de oxigen, dintre care majoritatea sunt agenți patogeni, în timp ce lipsesc bacteriile care cresc fără oxigen, care includ marea majoritatea comensalilor intestinali.
Al doilea tip major de test al microbiomului sunt testele de scaun pe bază moleculară, folosind metode bazate pe ADN, cum ar fi secvențierea de generație următoare sau secvențierea genomului întreg, acesta din urmă permițând deducerea funcțiilor microbiotei intestinale. Testele actuale au însă dezavantajul că oferă puține informații în scop diagnostic sau prognostic.
Simptome în dezechilibrul microbioului
Dezechilibrul între bacteriile benefice și bacteriile nocive poarta denumirea de disbioză intestinală. Este cunoscut faptul ca disbioza contribuie la permeabilitatea intestinală. Adesea numit „intestin permeabil”, acest proces inflamator se referă la pierderea funcției barierelor fiziologice de protecție a intestinului din mucoasa intestinală.
Iată câteva semne care pot apărea în cazul unui dezechilibru microbian
Simptome și semne
Au fost descrise și câteva afecțiuni care sunt asociate cu dibioza intestinală
Factori de risc care afectează flora intestinală
În funcție de etapele vieții fiecărui individ există anumiți factori care influențează flora intestinală:
Alimente recomandate pentru o floră intestinală sănătoasă
Probioticele sunt microorganisme vii care au beneficii dovedite în procesle de digerare a alimentelor, producerea vitaminelor și sunt asemanătoare microorganismeleor care populează în mod normal intestinul uman. Ele pot fi găsite în iaurt și alte alimente fermentate, suplimente alimentare și produse de înfrumusețare.Probioticele pot conține o varietate de microorganisme însă mai frecvente sunt bacteriile care aparțin grupelor numite Lactobacillus și Bifidobacterium.
Există mai multe tipuride suplimente probiotice. Acestea se gasesc sub diferite forme (alimente, băuturi, capsule sau pastile,pulberi sau lichide). Unele suplimente conțin atât probiotice cât și prebiotice sub denumirea de simbiotice.
Cat durează să se refacă flora intestinală
Procesul de refacere a florei intestinale este influențat de starea microbiomului fiecărui individ, de dieta, medicație, de tipul de activitate fizică. O dietă bogată în fibre și alimente sau suplimente probiotice, poate accelera refacerea microbiomului intestinal. În plus, exercițiile fizice regulate, în special cardio, s-au dovedit a fi responsabile cu o diversitate mai mare de microorganisme la nivel intestinal.
Majoritatea bacteriilor care formează flora intestinală se recuperează rapid, însă pot exista consecințe de lungă durată datorită administrării antibioticelor. Se apreciază că repopularea completă a florei intestinale se produce într-un interval de până la 6 luni.
Medicamente pentru refacerea florei intestinale:
Prebiotice
Ingrediente alimentare nedigerabile care aduc beneficii prin stimularea selectivă a activității unui număr limitat de bacterii din colon. Ele sunt clasificate în mai multe tipuri, iar produși de degradareau un efect antiinflamator important.
În plus, prebioticele s-au dovedit a fi eficiente împotriva obezității chiar și in cazul administrării pe termen scurt.
Probiotice
Organisme vii care, administrate în doze adecvate sub formă de alimente, pastile sau pulberi au rol în refacerea microbiomului intestinală
Dr. Violeta Ion
Medic specialist Geriatrie-Gerotologie