Legatura intre zahar si Diabetul zaharat, Creier şi boala Alzheimer.
În 2005 cercetătorii au descoperit că nu numai pancreasul produce insulina, ci şi creierul. Insulina ajută la reglarea necesarului de glucoză şi la adaptarea neuronilor pentru sinteza de acetilcolină, neurotransmiţător responsabil de memorare şi învăţare. De aceea boala Alzheimer a fost numită în acel moment diabetul zaharat tip III. În plus, s-a dovedit pe studii de imagistică cerebrală că pacienţii cu diabet zaharat tip II pierd cu înaintarea în vârstă din volumul creierului mai mult comparativ cu persoanele nondiabetice. Scăderea volumului creierului (atrofia, degenerarea) şi nivelul scăzut de insulină sunt o veriga care contribuie la apariţia bolii Alzheimer.
Cerecetatorii de la Mayo Clinic au ajuns la concluzia că o dietă bogată în carbohidraţi este asociată cu o creştere de aproximativ 80% a riscului dezvoltării demenţei, în schimb dietele bazate pe grăsimi naturale sunt mai puţin periculoase.
Un studiu publicat de Pauline Anderson în 2015 spune că pacienţii vârstnici cu diabet zaharat tip II au risc de aproximatov 2 ori mai mare să facă demenţă, în comparaţie cu cei fără diabet zaharat. Sigur, contribuie la acest risc şi celelalte afecţiuni asociate: obezitatea, dislipidemia, bolile cardiovasculare, toate datorate dezechilibrului alimentaţiei.
Alternative naturale la zahăr:
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) arată că zahărul reprezintă aproximativ 20% din alimentaţia zilelor noastre. Asta se întâmplă în timp ce medicii recomandă ca zahărul să reprezinte doar 5% din dietă. Studiile arată că, în medie, românii consumă, în jur de 100 de grame de zahăr pe zi. Din cauza consumului mare de zahar, există aproximativ un milion de diabetici, în jur de patru milioane de români obezi.
Cei mai buni îndulcitori care înlocuiesc zahărul sunt: extractul de stevie, siropul de artar si siropul de agave.
Dr. Cristescu Florina
Medic primar Geriatrie-Gerotologie